Al geruime tijd is een werkgroep bestaande uit bewoners en een vertegenwoordiger van de Dorpskerk bezig met het uitwerken en uitvoeren van een inrichtingsplan voor de openbare ruimte rondom de Dorpskerk. De eerste onderdeel van het plan, het maken van een bloemenweide aan de zijde van de Dorpsstraat is inmiddels uitgevoerd. Het beheer van de bloemenweide wordt door onszelf, door de bewoners, gedaan.

Voor het tweede onderdeel van het plan nl de herinrichting van de openbare ruimte aan de Burgemeester de Withstraat is inmiddels een omgevingsvergunning afgegeven. De bedoeling van het plan is de ruimte zo in te richten dat deze beter aansluit bij het historische en monumentale karakter van de Dorpskerk en het oude kerkhof. Zo worden de bestaande stenen hergebruikt om een kleine verhoging te maken gelegen in het verlengde van de bestaande grafzerken en wordt het groene karakter van deze ruimte vergroot met bomen, planten en gras. Het plan is verschillende malen met de direct omwonenden besproken.

Onderdeel van het plan is eveneens het maken van een kunstwerk in de vorm van een historische windroos. Het wordt een plaquette van natuursteen waarin de historische plekken per windstreek worden vereeuwigd. Vanuit het midden van de steen wordt de structuur van het Oude Dorp in de vorm van een glazen sculptuur ingelegd. Het geheel wordt in de grond verankerd. Hieronder een impressie over hoe kan worden, het is nog niet het definitieve ontwerp.

Naar verwachting kunnen we het plan in twee fasen uitvoeren. In het najaar starten we met de herinrichting van de ruimte en in het voorjaar van 2021 wordt het kunstwerk geplaatst.

Het maken en uitvoeren van het plan kost geld, veel geld. Via fondsen en de vereniging Het Oude Dorp hebben we inmiddels € 18.300 bij elkaar gekregen. We komen nog € 1500 te kort. We willen dan ook aan u als bewoner en/of als eigenaar van een bedrijf in het dorp vragen om via de Vereniging Het Oude Dorp een donatie te geven ten behoeve van het plan.

Als bewoners gaan we het plan, geholpen door een aannemer en de gemeente, zelf uitvoeren. Daarbij is hulp van andere bewoners zeer welkom. Als u wilt helpen en wilt weten wanneer u, wat kunt doen meld je dan aan bij de Vereniging Het Oude Dorp.

De werkgroep Rondom de Kerk

Korstiaan Hoogendijk
Paul van Kan
Hans Kars
Harry Smit
Lourens Wijma