Open Monumentendag 8 september

Bezoek de Dorpskerk op de Dorpsstraat in De Bilt

Dorpskerk De Bilt

De Dorpskerk vormt het hart van de karakteristieke Dorpsstraat in De Bilt. De naam ‘Dorpsstraat’ werd pas op 26 januari 1965 door de Biltse gemeenteraad vastgesteld; daarvoor heette de straat ‘Steenstraat’. In 1964 had de straat bij raadsbesluit de naam Steenstraat gekregen. Een jaar later werd dat besluit echter teruggedraaid. Al eerder waren er naamswisselingen geweest in deze straat die een van de oudste straten van ons land is. In 1903 was de naam ook al Dorpsstraat.

De hervormde kerk dateert in haar oorspronkelijke vorm uit 1652 en bood plaats aan ca 200 mensen. Tot in de 19e eeuw behield het de hoofdvorm: een rechthoekig zaalkerkje, met op de nok van het wolfsdak een torentje met een spits waarin een luiklok hing. In 1661 is een gaanderij aangebracht.

In 1839 wordt het torentje op de kerk afgebroken en wordt tegen de westgevel een nieuwe toren gebouwd en in de toren de nieuwe ingang geplaatst.

In 1895 is de huidige vorm van de kerk bij een uitbreiding ontstaan. Tegen de oostgevel werd een dwarsaanbouw met een houten tongewelf en zadeldak opgetrokken. De kerk biedt nu plaats aan ca 530 mensen.

Kijk op de website van de Open Monumentendag De Bilt voor alle deelnemende monumenten in de gemeente.