V.l.n.r: Margo, Jozé en Esther, drie Dorpsstraat-ondernemers (foto: Eline Buijs).

Door de Corona-maatregelen hebben veel van ons wat meer tijd voor een wandeling of een fietstocht in de buurt. Zo herontdekken we ons eigen dorp en het prachtige groen eromheen. We tippen graag een van de pareltjes die ons dorp rijk is: het creatieve bolwerk van De Bilt, de Dorpsstraat. Maak kennis met 3 Dorpsstraat-ondernemers met een creatieve twist: Jozé, Esther en Margo.

De Bilt – Onze Dorpsstraat is een van de oudste verharde wegen in Nederland buiten een stad. Tot de jaren 60 van de vorige eeuw was dit de kern van De Bilt. Boodschappen deed je op de Dorpsstraat in de melkwinkel, de drogisterij, de schoenmaker en de slagerij. Je vond er het gemeentehuis, het postkantoor en de dorpskerk. Eind jaren 60 werd de Hessenweg steeds meer de winkelstraat van De Bilt, ten koste van de Dorpsstraat.

De winkels sloten en er kwamen garages in de plaats, die later weer verdwenen naar bedrijventerrein Larenstein. In de jaren 90 vestigden er steeds meer kunstenaars. Een van hen is Jozé ten Have, al 25 jaar trotse eigenaresse van Kunst & Licht & Glas. In de tijd dat er veel leegstand was in de straat, organiseerde ze tentoonstellingen in leegstaande panden en ze is een van de initiatiefnemers van de Kunstmarkt. Zo hielp ze de Dorpsstraat langzaam maar zeker veranderden in het ambachtelijke bolwerk dat het nu is.

Jozé: “Ons atelier met showroom is gevestigd in een van de voormalige garages in de Dorpsstraat. We verkopen en produceren lampen op maat. We makenlampen voor opdrachtgevers in Nederland en het buitenland. Een van onze pronkstukken is een 9,5 meter lange kristallen led kroonluchter in Het Nieuwe Luxor Theater in Rotterdam. Maar we maken ook lampen op maat voor particulieren. Van nachtlampjes tot kroonluchters, in elk project zien we een kans.”

Een ander creatief pareltje in de straat is BonbonMargo, de bonbonnerie van Margo Boogaard in de oude melkwinkel. Margo: “Ik ben hier gestart samen met Stichting Ruimte voor Kunst, zij hielden hier exposities en ik zorgde voor koffie, thee en biologische bonbons. Aan de muren hou ik nog steeds kleine tentoonstellingen. Daarnaast verkoop ik lokale producten, zoals honing van de imker in de buurt of graan van boerderij Eykenstein. Ik hou van producten waar een verhaal achter zit en zoek graag de samenwerking met lokale bedrijven op.”

Kunstcollectief Kunst in Bilt zit sinds januari in de Dorpsstraat. Een van de eigenaresses, Esther van Keulen vertelt: “We bieden een plek waar kunstenaars uit heel Nederland hun kunst kunnen exposeren. We werken niet met commissies en hebben geen winstoogmerk. Daardoor kunnen kunstenaars hun prijzen bij ons betaalbaar houden. Aan het begin van de Corona-crisis merkten we dat dorpelingen bij ons binnen liepen om even uit de waan van de dag te stappen. Waar onze wereld door elkaar werd geschud, gaf de kunst in onze expositieruimte een moment van rust en ontspanning.

Bron: Biltsche Courant 24 juni 2020, Eline Buijs