Ergens oktober vorig jaar ontmoette ik Jack voor het eerst tijdens de door mij en mijn broertje georganiseerde bierproeverij in de Dorpsklep. Zijn vrouw Willemijn en pas geboren dochter Jasmijn waren ook gewoon mee en het was een erg gezellige middag. Niet lang daarna kreeg het bestuur van Vereniging Het Oude Dorp een mail van hem binnen met de vraag of het oude dorp betrokken kan worden bij de wedstrijd Running De Bilt. We hebben hierover een kort gesprek gehad tijdens een van de vergaderingen en het leek mij een goed idee hem te vragen voor een interview.

Al weer een poosje geleden op zaterdag 11 mei hebben we afgesproken bij hem thuis op de Dorpsstraat. We hebben zeker een uur geklets over vooral hardlopen en zijn dochter Jasmijn zat er ook weer bij, enorm gegroeid trouwens. En dan kom je er later ineens achter dat interviewen ook een enorme kunst is, want hoe krijg je al die informatie weer netjes in een verhaal met een begin en een eind op papier?

Jack komt uit Haarlem en is tijdens zijn studietijd in Wageningen echt begonnen met actief hardlopen. In zijn jeugd was het meer voetbal en wielrennen maar dat was erg hard en gemeen met behoorlijke drinkpartijen naderhand, bij het atletiek was een andere cultuur en ontstonden nieuwe vriendschappen. Na zijn opleiding als allround sportinstructeur geeft hij gymles op een BSO en sport clinics bij bedrijven, daarnaast doet hij ook nog een opleiding bij de Atletiek Unie voor coach.
Maar dat is nog niet alles, er zijn ook nog ambities. Misschien niet om nog een persoonlijk record te rennen, althans dat weet ik niet zeker, maar ik begreep wel dat ook bij hem het jong vaderschap er toe leidde dat er teveel werd stil gezeten op de bank. Maar wel om hopelijk ooit een race director te worden van een groot atletiek evenement.

Op het moment heeft Jack drie edities georganiseerd van hardloopwedstrijd Running de Bilt met de start en finish op de Weltevreden in samenwerking met FC De Bilt. Aan het evenement doen in totaal 500 deelnemers mee van alle leeftijden. Het is een echte toploop van 5 km waar bij de het wedstrijd gedeelte ook echte top tijden worden neergezet, zo was de beste tijd bij de mannen 14.50 minuten en bij de vrouwen 17.21 minuten. Ik ben altijd een groot fan van opscheppen als het kan maar zal dat nu om bepaalde redenen .even buitenwege laten, Jack rende hem in 17.03 minuten.

Toch zou hij in de toekomst  graag een ander parcours willen zoeken waar een meer feestelijke sfeer is, waar het publiek graag gaat staan en waar je naderhand nog iets kan eten of drinken.  Het Oude Dorp zou wat hem betreft ideaal zijn, met een rondje van 1 km over de Dorpsstraat, Bilthovenseweg en de Burgemeester de Withstraat, weinig bochten, daar kan snel gerend worden!

Uiteraard beseft hij zich goed dat het niet eenvoudig zou worden dit te realiseren, de straten moeten een halve dag worden afgesloten, hoe moet de bus dan rijden, is er animo voor in de buurt bij bewoners en ondernemers, allemaal vragen. In ieder geval moet het Oude Dorp erbij betrokken worden.
Ik vind het een mooi idee,  ga dit jaar hoe dan ook mee doen aan Running De Bilt en ben al voorzichtig aan het trainen.

Ook nieuwsgierig geworden? Kijk dan op www.runningdebilt.nl.

Jorg van der Plank

P.S. Iedereen die dat leuk vindt kan een interview doen in de buurt met een persoon, groep of bedrijf en deze plaatsen via de nieuwsbrief. Stuur het naar redactie@vereniginghetoudedorp.nl.