Moord en brand op de Dorpsstraat

Twee grote branden en een moord op de Dorpsstraat. Een aantal opmerkelijke historische feiten voor één van de oudste bestrate wegen van Nederland.

Twee hotelbranden

Hotel Poll

De eerste brand vond plaats in de nacht van 12 op 13 april 1958. Hotel Poll is bij deze brand volledig verwoest. Dit hotel stond op de plek waar in 1964 de huidige Cumulusflat, hoek Kapelweg en Dorpsstraat, is gebouwd. Het krantenartikel uit de Biltse en Bilthovense Courant van 15 april 1958 beschrijft de laatste avond in hotel Poll vlak voor de brand.

 

 

Hotel Beddepan

Tien jaar later brandt Hotel Beddepan (daarvoor ook wel bekend als Hotel Nas), gelegen op de hoek Soestdijkseweg Zuid en de Dorpsstraat, volledig af. Deze brand op de vroege zondagmorgen 4 februari 1968 is waarschijnlijk veroorzaakt door een brandende sigaret zoals staat beschreven in het krantenartikel.

 

   

 

En tenslotte nog een moord

Een familieruzie eindige op 17 augustus 1982 om half tien ’s avonds in een moord op de Dorpsstraat. De dader is later veroordeeld tot zeven jaar gevangenisstraf.

  

Bron:

  • Foto’s Hotel Poll: Utrechts Archief fotografen van Werf (links) en Hofland (rechts); Ansichtkaarten Hotel Poll: Utrechts Archief; Krantenartikel Hotel Poll: Biltse en Bilthovense Courant van 15 april 1958.
  • Foto’s Hotel Beddepan: ANP Historisch Archief (links) Utrechts Archief fotograaf Hofland (twee rechter foto’s); Ansichtkaart Hotel Nas: Collectie Vecht en Venen; Krantenartikel: Nieuwe Leidsche Courant 5 februari 1968.
  • Krantenartikelen moord op de Dorpsstraat: Nederlands Dagblad 19-08-1982; Vrije Volk 02-02-1983; de Waarheid 16-02-1983.