Leuke ontmoetingen met wijkbewoners tijdens het eten.

Gezelligheid bij de Dorpsklep

Vierklank 19 dec 2017, door Walter Eijndhoven

De Dorpsklep is de laagdrempelige huiskamer voor en door bewoners in De Bilt. In de Dorpsklep ontmoeten bewoners, jong en oud, uit de buurt elkaar en iedereen kan er terecht voor uiteenlopende activiteiten in een gemoedelijke en gezellige sfeer.

Bij de Dorpsklep is altijd wel iets te doen voor de leden. Dit varieert van met elkaar koken, naar een film kijken, een koffieochtend of gezellig samen borrelen. Maakt niet uit, als je maar een leuke activiteit met elkaar organiseert.

Idee
Het idee van de Dorpsklep betaat nog niet zo lang. Zaterdag 16 september veranderde één van de lokalen van de oude Theo Thijssenschool aan de Jasmijnstraat 6 in De Bilt in een gezellige huiskamer. Buurtbewoners werden uitgenodigd een kijkje te komen nemen en de organisatoren hoopten dat het idee zou aanslaan: samen eten en elkaar beter leren kennen. In het begin was de huiskamer misschien nog wat kaal, maar al snel namen buurtbewoners van alles en nog wat mee: schilderijen, stoelen, een bankstel, lampen, tafels en zelfs een stereo-installatie. Inmiddels oogt het oude lokaal heel gezellig, alsof je met z’n allen in de huiskamer bij iemand zit.

Hollandse pot
‘En dat is nu precies de bedoeling’, vertelt Peet, één van de leden van de Dorpsklep. Eén van de leden? ‘Ja’, legt Peet uit. ‘Het is de bedoeling dat je lid wordt van deze huiskamer. Wij vragen een kleine bijdrage van iedereen, niet alleen voor het eten, maar ook voor de huur van het lokaal in deze school. Iedere maand betalen wij 250 euro huur en wij moeten uiteindelijk wel zelfvoorzienend zijn’. Igor is voor de eerste keer op bezoek bij de Dorpsklep. ‘Ik vind dit een heel leuk idee. Ik ben hier voor de eerste keer en zit met vreemden aan tafel gewoon lekker te kletsen. Dit is een goede manier om je buurman of overbuurvrouw te leren kennen. Meestal zeg je elkaar wel gedag, maar je kent elkaar niet echt’. Ook buurtbewoners Ellen en Niels zitten aan tafel. Zij zijn al vanaf het begin lid van de Dorpsklep. ‘Dit is zo’n goed idee. Het is de bedoeling dat wij voor elkaar koken. Ik heb laatst een Hollands buffet voor alle aanwezigen bereid. Gewoon een lekkere Hollandse pot. Vanavond eten wij weer iets dat anderen meenemen, met een drankje erbij. Gezellig, toch?’ Voor meer informatie over de Dorpsklep: www.vereniginghetoudedorp.nl.